FRANS EN NELLIE VAN DUN TERUG OP BOXTELSE KERMIS

'Vroeger kreeg je elf oliebollen voor een gulden'

Zeventig jaar geleden ontmoetten Frans (88) en Nellie (90) van Dun elkaar in de luchtschommels van de Boxtelse kermis. Vrijdag 19 augustus waren ze terug op de plek waar hun verkering begon en de basis werd gelegd voor een huwelijk dat inmiddels al langer dan 64 jaar duurt. „We hebben onze ogen uitgekeken."

In de zomer van 1935 trok Boxtelaar Frans van Dun de stoute schoenen aan en stapte hij met zijn latere echtgenote in de schommels. „Nellie was met een zus vanuit Oisterwijk naar Boxtel gekomen. Toen ik in de schommel zat, wist ik het al: 'Dat wordt de mijne'." Omdat deze bijzondere ontmoeting zeven decennia geleden plaatsvond, was het tijd voor een feestelijk bezoek aan de kermis op het Breukelsplein. Van Dun toog met zijn auto - 'ik rijd nog steeds zelf hoor!' - naar Boxtel. „En we hebben onze ogen uitgekeken", vertelt hij. „Alles is anders vergeleken met zeventig jaar geleden. Ik heb de Boxtelse kermis nadien niet vaak meer gezien, daarom was het zo leuk."

"BEER"

In de jaren dertig bestond de kermis in Boxtel naast de luchtschommels uit een carrousel en een tent waar je met een echte beer kon vechten. „De toegang was gratis, geloof ik. En als je die beer kon omgooien, kon je zelfs een gulden verdienen." Van Dun liet zich in die jaren ook eens foppen in de tent van een waarzegster. „We zijn gierend van het lachen weer naar buiten gekomen." De prijzen die vandaag de dag op de kermis gelden, waren een onplezierige verrassing voor de Boxtelaar, die met zijn vrouw dertig jaar in Esch woonde en nu alweer vier jaar in zorgcentrum De Beemden in Sint-Michielsgestel vertoeft. „Vroeger kocht ik elf oliebollen voor een gulden.Nu kosten ze zeventig eurocent, dat is omgerekend 1,50 gulden per stuk!" Desondanks gingen de oliebollen mee naar De Beemden, net als een bosje paling. „We hebben enorm genoten. We hadden ook graag kabouter Kwebbel een hand gegeven, maar dat lukte niet. “Het was te druk."